Bondens basta

Maglasäte Gård, Höör

 

Torbjörn Strid:

”Det är bra att man vet på vilken gård köttet har producerats. Här tar vi verkligen hand om våra djur!”

Sedan 1993 driver Torbjörn grisuppfödning tillsammans med sin bror, Peter Strid. Då tog de över efter sin far som inledde verksamheten redan 1963.

- Vi var först med alternativfoder här i Sverige. Det började vi med efter ett studiebesök i Tyskland där vi såg att grisarrna fick både vassle, bröd, potatis och bränneridrank. För det är ganska självklart att om grisarna får god mat så växer de mer, säger Torbjörn.

Tidigare var det rimliga priser på fodret men idag har många förstått att man kan tjäna pengar på det och därför är det alltfler uppfödare som väljer att ta fram eget foder i allt större utsträckning.

- Efter vårt studiebesök i Tyskland insåg vi också att ta fram fodret själva var ett modernt och rationellt sätt att faktiskt återgå till det gamla, där jorden ger mat till grisarna som i sin tur blir mat åt oss. Det blev en naturligt sluten cirkel i vårt lilla system.

Idag finns det 540 suggor i produktionen på gården och det produceras 13 500 smågrisar om året.

- En sugga skall vara stor, då mår den bra och det går inte att fuska. Den måste ha ett visst hull för att klara av att ta hand om kultingarna. Att få vara med och se denna process, det är livet.

Idag vill de flesta konsumenter veta varifrån köttet kommer, vilket ligger helt i linje med vad uppfödarna önskar.

- Vi vill gärna synas mer med vårt gårdsnamn och ge mer information om oss så att konsumenten vet att på denna gård tar vi hand om våra djur, vilket resulterar i bra kött åt Bondens Bästa. Och tänk om vi kunde få manuella diskar igen, som förr, där man får vägledning hur man ska tillreda köttet. Det skulle säkert göra att man vågar prova fler delar av grisen än vad man gör idag, avslutar Torbjörn Strid.

Hitta oss
  • Ann-Margrets Hastbiff i panna

    En god och enkel vardagsrätt
    Visa det här

  • Pulled pork grilled toast

    Fyll brödet med det...
    Visa det här

  • Grillad hel fläskkarré

    Så enkelt och så gott!
    Visa det här

  • Grillad fläskkarré med coleslaw och grönsaker

    Från Per-Göran Fjelkner. En...
    Visa det här

  • Marinerade grillspett

    Yoghurtmarinerade...
    Visa det här

  • Lenas skinkgratäng

    Skinkgratäng med härlig...
    Visa det här

  • Quiche Lorraine_ skink- och ostpaj

    Quiche Lorraine_ En mycket...
    Visa det här

  • Potatisplättar med chips på lufttorkat sidfläsk

    Använd din överblivna...
    Visa det här

  • Senapsgriljerad julskinka

    Spara tid! Köp en kokt...
    Visa det här

  • Pickad rödlök

    Picklad rödlök till Pulled...
    Visa det här

  • Matiga våfflor med lufttorkad kotlett och fetaostcreme

    Våfflorna toppas med...
    Visa det här

  • Skinka med sting

    Snabb och enkel att tillaga...
    Visa det här

  • Örtkryddad ugnsstekt kotlettrad

    En traditionell kötträtt,...
    Visa det här

  • Portvinsskinka

    En perfekt och god rätt i...
    Visa det här

  • Tortillapizza med lufttorkad salami

    Enkel salamipizza med...
    Visa det här

  • Bondens Bästa benfria kotlett med basilikadressing

    Passar lika bra som...
    Visa det här

  • Jordärtskockssoppa med kotlettchips

    En mycket god...
    Visa det här

  • Wraps med lufttorkad kotlett

    Goda, enkla och nyttiga...
    Visa det här

  • Smakrik fläskkarré med tomatsås

    Snabbt, enkelt och gott
    Visa det här

  • Bollerups festliga fläskytterfilé

    Helstekt fläskfilé med...
    Visa det här

  • Rosépeppargryta

    En lättlagad och mycket...
    Visa det här

  • Marinerade fläskkotletter

    Grillade kotletter med...
    Visa det här

  • Cypriotisk sallad

    En färgglad sallad med anor...
    Visa det här

  • Grillad fläskytterfilé med färskpotatis ur ugnen


    Visa det här

  • Kokt julskinka

    Använd spadet till "dopp i...
    Visa det här

  • Lufttorkad kotlett med äggröra royal och späd sparris

    En enkel och tjusig förrätt...
    Visa det här

  • Knäckebröd med lufttorkad kotlett, pocherat ägg och avokadokräm

    Vårfräsch förätt till påsk.
    Visa det här

  • Äppelfläsk- Klassisk skånsk maträtt med frisk smak av äpple.

    Serveras med kokt potatis,...
    Visa det här

  • Skinkschnitzel med klyftpotatis och gröna ärtor

    En klassiker:...
    Visa det här