Bondens basta

Portvinsskinka

Portvinsskinka

Ingredienser:
  • Kokt julskinka i skivor, 6 hg
  • 1 kg potatis av mjölig sort (skalad vikt)
  • 2 äggulor
  • 50 g smör
  • ¾ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Sås:
  • Vispgrädde, 3 dl
  • HP- sås, 3 msk
  • Portvin 0,75 dl

Portvinsskinka - i mellandagarna

4 portioner. Ugn: 220 grader, 15-20 minuter

Tack Birgitta Boklund för detta goda och populära recept- ett bra recept när man får julskinka över. Vi träffade Birgitta under en demonstration på Supermarket i Bjärred.   

Detta behöver du:

Stort fat med låg kant eller en stor gratängform.

Spritspåse med förslagsvis en stjärntyll, 16mm.

Elvisp

Gör så här:

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och ånga den torr.

Mosa potatisen med en potatisstöt och vispa med elvisp i smör, salt och svartpeppar. Vispa moset slätt. Rör i äggulorna.

Lägg den skivade skinkan på mitten av fatet.

Spritsa ut moset till toppar runt om den skivade skinkan. Gör moset lite högt för att det inte för snabbt ska blandas med såsen.

Vispa grädden till fast konsistens. Blanda försiktigt i HP- sås och portvin.

Lägg den vispade grädden ovanpå skinkskivorna - bred inte ut den! Den kommer att flyta ut och få en fin brun ton.

Grädda mitt i ugnen, 220 grader, tills moset fått fin färg, ca 15- 20 minuter


Hitta oss
  • Potatisplättar med chips på lufttorkat sidfläsk

    Använd din överblivna...
    Visa det här

  • Bondens Bästa benfria kotlett med basilikadressing

    Passar lika bra som...
    Visa det här

  • Grillad fläskkarré med coleslaw och grönsaker

    Från Per-Göran Fjelkner. En...
    Visa det här

  • Tortillapizza med lufttorkad salami

    Enkel salamipizza med...
    Visa det här

  • Quiche Lorraine_ skink- och ostpaj

    Quiche Lorraine_ En mycket...
    Visa det här

  • Lenas skinkgratäng

    Skinkgratäng med härlig...
    Visa det här

  • Cypriotisk sallad

    En färgglad sallad med anor...
    Visa det här

  • Senapsgriljerad julskinka

    Spara tid! Köp en kokt...
    Visa det här

  • Pickad rödlök

    Picklad rödlök till Pulled...
    Visa det här

  • Matiga våfflor med lufttorkad kotlett och fetaostcreme

    Våfflorna toppas med...
    Visa det här

  • Ann-Margrets Hastbiff i panna

    En god och enkel vardagsrätt
    Visa det här

  • Skinka med sting

    Snabb och enkel att tillaga...
    Visa det här

  • Kokt julskinka

    Använd spadet till "dopp i...
    Visa det här

  • Lufttorkad kotlett med äggröra royal och späd sparris

    En enkel och tjusig förrätt...
    Visa det här

  • Rosépeppargryta

    En lättlagad och mycket...
    Visa det här

  • Pulled pork grilled toast

    Fyll brödet med det...
    Visa det här

  • Portvinsskinka

    En perfekt och god rätt i...
    Visa det här

  • Knäckebröd med lufttorkad kotlett, pocherat ägg och avokadokräm

    Vårfräsch förätt till påsk.
    Visa det här

  • Marinerade fläskkotletter

    Grillade kotletter med...
    Visa det här

  • Grillad fläskytterfilé med färskpotatis ur ugnen


    Visa det här

  • Skinkschnitzel med klyftpotatis och gröna ärtor

    En klassiker:...
    Visa det här

  • Marinerade grillspett

    Yoghurtmarinerade...
    Visa det här

  • Jordärtskockssoppa med kotlettchips

    En mycket god...
    Visa det här

  • Bollerups festliga fläskytterfilé

    Helstekt fläskfilé med...
    Visa det här

  • Grillad hel fläskkarré

    Så enkelt och så gott!
    Visa det här

  • Smakrik fläskkarré med tomatsås

    Snabbt, enkelt och gott
    Visa det här

  • Äppelfläsk- Klassisk skånsk maträtt med frisk smak av äpple.

    Serveras med kokt potatis,...
    Visa det här

  • Örtkryddad ugnsstekt kotlettrad

    En traditionell kötträtt,...
    Visa det här

  • Wraps med lufttorkad kotlett

    Goda, enkla och nyttiga...
    Visa det här