Torbjörn Strid:
”Det är bra att man vet på vilken gård köttet har producerats. Här tar vi verkligen hand om våra djur!”
Sedan 1993 driver Torbjörn grisuppfödning tillsammans med sin bror, Peter Strid. Då tog de över efter sin far som inledde verksamheten redan 1963.
- Vi var först med alternativfoder här i Sverige. Det började vi med efter ett studiebesök i Tyskland där vi såg att grisarrna fick både vassle, bröd, potatis och bränneridrank. För det är ganska självklart att om grisarna får god mat så växer de mer, säger Torbjörn.
Tidigare var det rimliga priser på fodret men idag har många förstått att man kan tjäna pengar på det och därför är det alltfler uppfödare som väljer att ta fram eget foder i allt större utsträckning.
- Efter vårt studiebesök i Tyskland insåg vi också att ta fram fodret själva var ett modernt och rationellt sätt att faktiskt återgå till det gamla, där jorden ger mat till grisarna som i sin tur blir mat åt oss. Det blev en naturligt sluten cirkel i vårt lilla system.
Idag finns det 540 suggor i produktionen på gården och det produceras 13 500 smågrisar om året.
- En sugga skall vara stor, då mår den bra och det går inte att fuska. Den måste ha ett visst hull för att klara av att ta hand om kultingarna. Att få vara med och se denna process, det är livet.
Idag vill de flesta konsumenter veta varifrån köttet kommer, vilket ligger helt i linje med vad uppfödarna önskar.
- Vi vill gärna synas mer med vårt gårdsnamn och ge mer information om oss så att konsumenten vet att på denna gård tar vi hand om våra djur, vilket resulterar i bra kött åt Bondens Bästa. Och tänk om vi kunde få manuella diskar igen, som förr, där man får vägledning hur man ska tillreda köttet. Det skulle säkert göra att man vågar prova fler delar av grisen än vad man gör idag, avslutar Torbjörn Strid.