Örtkryddad ugnsstekt kotlettrad

Ingredienser:
- 2 kg Bondens Bästa kotlettrad, benfri
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 tsk stött rosmarin
- 2 tsk stött timjan
- Sås:
- 9 dl sky + vatten
- 2 köttbuljongtärningar
- 4 msk vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
12 portioner
Sätt på ugnen, 175 grader. Tillagningstid: ca 2 timmar
Gör så här:
- Lägg kotlettraden med den feta sidan upp i en ugnsfast form. Snitta fettranden lite.
- Salta och peppra köttet och gnid in med rosmarin och timjan. Det får gärna vara rikligt med kryddor.
- Stick i en köttermometer, så att hela röret täcks och spetsen kommer i den tjockaste delen.
- Sätt in kotlettraden på nedersta falsen i ugnen.
- Stek tills termometern visar 65-70 grader för kotlettrad. Ungefärlig stektid är 1,5 -1,75 timmar.
- Tag upp steken, låt den stå i 10-15 minuter. Då går det lättare att skära den.
( Obs! Har du valt en annan köttdel som exv fläskkarré, så tar du ut den vid 80-85 grader och en skinkstek tar du ut vid 70 grader)
Såsen
Gör så här:
- Mät upp skyn, vispa ur formen med lite vatten och blanda med skyn.
- Smaksätt med buljongtärningar.
- Rör ut mjölet i lite vatten, rör ner redningen och koka i 3-5 minuter. Häll i vispgrädden och låt såsen försiktigt sjuda i 5 minuter.
- Skär köttet i jämna skivor.
- Servera med kokt potatis eller potatisgratäng och en fräsch sallad.
Frys det som blir över!
Det är alltid bra att göra mycket sås. För ibland när det blir stek över, så portionerar upp, häll över rikligt med sås och frys in. Perfekt att ha i frysen!